Kicsi Ajándék

Az első babámmal való várandósságom, majd a kistesó tervezésének, útjának története.

Óra

Kommentek

  • iluska: Szervusz, hogy vagytok? Már biztosan megszületett a baba. (2008.09.09. 09:45) Pesti út és nst
  • Pepi: Szia! Ha voltál nálam és tetszett valamelyik babalemez, de nem tudod letölteni, dobj egy email cím... (2008.07.14. 21:41) Most meg a nagy riadalom
  • Évi: Ja, és Andris is bent lesz a szülésnél! (2008.07.02. 23:37) A folytatás
  • iluska: nagyon régen olvastalak, ma valahogy eszembe jutottál, és felmentem a blogolra. ahonnan ide átjött... (2008.05.20. 14:12) Megvagyuk :)
  • Dóri: Évica hová tűntél??? (2008.04.16. 17:04) Genetikai ultrahang

Statisztika

RSS

Fejlődés, pakk

2008.07.22. 10:14 - Évke

Címkék: kórház fejlődés

A fejlődéssel le vagyok maradva, most mindent pótlok.

Tehát a 35. héten volt: A baba mozgása lelassulhat, mert egyre kevesebb neki a hely (igen, ezt tapasztaltam, volt egy időszak, amikor sokkal kevesebbet, kisebbeket mozgott, de újabban nagyon visszatért az ereje :). A baba megkülönböztet már fényt és sötétséget. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.

36. héten történt: A méhlepényen keresztül érkező oxigén és tápanyag 70%-át az agy hasznosítja. Ha a baba most születik meg, már elég érett ahhoz, hogy túlélje ezt gond nélkül. A bőr alatt további zsírrétegek rakódnak le. A belekben elkezd termelődni a meconium (magzati bélsár), amely a belekből és a májból származó elhalt sejtekből és váladékokból tevődik össze. A baba már 46 cm és 2,5 kg (a doki szerint 3 kg körül lehet). Intenzíven rugdos vagy boxol (na, erre gondoltam fentebb). A körmök elérik az ujjak végét. Már körülbelül fél centis haja van. Az először szülő nőknél a magzat feje általában ilyenkor már befordul a méhnyak felé, és a baba leszáll a medencébe, készen állva a születésre (ez így van, éreztem is, amikor lentebb szállt! Meg mostanában van, hogy nagyon lent érzem a kis bokszolását).

És ma elkezdődött a 37. hét: A baba képes lélegezni, szopni és nyelni. Ebben a stádiumban tudata és koordinációs képessége kialakult.

Gyakorlatilag a kórházi pakkhoz már minden megvan, még a házassági anyakönyvi kivonatot kell beszerezni, ennek talán holnap lesz a napja, mielőtt indulunk Pestre a dokinőhöz, 12-re megyünk. A bőröndöket, táskákat kitettük szellőzni, szerintem ma be is pakolok, megnyugtat, ha ez is meglesz. Andrisnak is lesz pakkja, mert az Istvánban vannak olyan egyágyas szobák (3), ahol apuka bent aludhat!! Persze ezért fizetni kell. Ugyan kicsi a valószínűsége, hogy sikerül valamelyiket megszerezni, mert a kórházban állandó a tumultus (nem csoda, elég kevés helyen ilyen a hozzáállás a kismamákhoz, mint itt), akkor viszont van a közelben egy szálloda, ahol ugyazért az árért, amit a kórházban kellene fizetni, elalhat Andris. Ez azért is lesz jó, mert a baba papírjait is Pesten, a kerületi önkormányzatnál kell intézni, és legalább ezt is külön utazgatás nélkül meg tudja majd csinálni, amíg mi bent leszünk a kórházban.



A bejegyzés trackback címe:

https://kicsiajandek.blog.hu/api/trackback/id/tr38579536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása