Kicsi Ajándék

Az első babámmal való várandósságom, majd a kistesó tervezésének, útjának története.

Óra

Kommentek

  • iluska: Szervusz, hogy vagytok? Már biztosan megszületett a baba. (2008.09.09. 09:45) Pesti út és nst
  • Pepi: Szia! Ha voltál nálam és tetszett valamelyik babalemez, de nem tudod letölteni, dobj egy email cím... (2008.07.14. 21:41) Most meg a nagy riadalom
  • Évi: Ja, és Andris is bent lesz a szülésnél! (2008.07.02. 23:37) A folytatás
  • iluska: nagyon régen olvastalak, ma valahogy eszembe jutottál, és felmentem a blogolra. ahonnan ide átjött... (2008.05.20. 14:12) Megvagyuk :)
  • Dóri: Évica hová tűntél??? (2008.04.16. 17:04) Genetikai ultrahang

Statisztika

RSS

A folytatás

2008.06.26. 15:57 - Évke

Címkék: szülés kórház fejlődés magzatmozgás húgom dúla

Akkor először is a 31. hét:A bőr színe pirosról rózsaszínné változik az alatta lerakódó zsírréteg következtében (tehát valaki annál pirosabb, minél soványabb?). Ez biztosítja majd a baba számára a megszületés után az energiaforrást és szabályozza a testhőmérsékletét. A baba 39 cm és 1,4 kg. Bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára (kb. ebben az időszakban Kristófnak tényleg szokása volt, hogy a hólyagomat szerette öklözni, ami nem volt különösebben kellemes... Szerencsére azóta nagyrészt leszokott erről :).

És már szinte beérem magam a 32. héttel: Babó 40 cm és 2 kiló. Tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. A nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. A baba már teljesen kialakult, teste arányossá vált, egyre gömbölyűbb. Már érzékeli a különbséget a világosság és a sötétség között. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. Különösen a terhesség második felében, a magzat legintenzívebb növekedésének szakaszában gyakran fellép, leggyakrabban a hajnali órákban, lábikragörcs (ja, volt benne részem - Anikónak is, neki talán még jobban). Ennek oka a magnéziumhiány, mivel a magzat szervezete most fokozott mértékben raktározza el az ásványi anyagokat. Az orvos magnéziumkészítményt írhat elő (ja, írt fel nekem valami förmedvényt, amitől úgy égett a gyomrom, hogy ihaj!! Nem tudtam eldönteni, melyik a rosszabb: a lábgörcs+ haskeményedés, vagy a gyomorégés).

Ott hagytam abba, hogy a 27. hét táján eljöttem táppénzre. Ez pontosan május 9-vel történt meg, ez egy pénteki napra esett. Még akartam volna menni dolgozni ezen a napon, de erre a hétre esett a Születés hete c. programsorozat, és ezért inkább azt választottam, hogy elmegyek pénteken pár előadásra. Nem bántam meg, mi az hogy, sőt!! Barátnőm/kolléganőm is elkísért. A Hetényiben kezdtünk, ahol egy nagyon kedves védőnő megmutatta nekünk a szülészetet és a csecsemőosztályt, valamint elmondott egy jó sor hasznos infót a kórházban való szülés menetéről, az ottani protokollról. Aztán gyorsan átrohantunk a HEMO-ba, ahol egy dúla előadását hallgattuk meg a vajúdásról, szülésről. Nekem nagyon szimpatikus lett ez a csajszi, Kiss Olgának hívják. Nagyon tetszett a hozzáállása az egész szülés dologhoz. Ami megfogott, hogy ő úgy áll a kismamához, hogy a 36. héttől őt éjjel-nappal lehet hívni, és szinte az ember hangjából megállapítja, hogy ha megindult a szülés. Egy orvosnál hogy megy ez? Bemegyek a kórházba, ahol az osztályos orvos megvizsgál, eldöntik, hogy szülünk-e, és ha igen, szólnak a dokinak. Persze, ez érthető is valahol, csak megerősített abban a dologban, hogy a szüléshez igazából a szülésznő/vagy dúla szinte fontosabb, mint az orvos!

Olgával telefonszámot váltottunk, mert mondta, hogy tart szülésfelkészítőt. és majd szól, hogy mikor lesz. Nade vele szülni? Sajnos, mint mondta, Pesten vezet szüléseket a Szent István és Szent Imre kórházban, meg most hívták meg Karcagra is. Vajúdás közben utazni? Andrist ezzel stresszelni? Képtelenség!! Folyt. köv.



A bejegyzés trackback címe:

https://kicsiajandek.blog.hu/api/trackback/id/tr19540727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóri · http://dorka68.blogol.hu 2008.06.27. 08:51:08

Nem szültem dúlával..Gáborral..Hidd el, egy apa is ugyan annyit tud segíteni, mint egy dúla..nem rossz rendszer,de egy csomó pénzbe kerül.
A fő: Nem stresszelni,!!Most meg már főleg!!!
Sok zenét hallgatni,lehet bármilyen,kontaktálni a manóval,simizni,beszélni hozzá..
Zazán látom,hogy mennyire visszajött az utolsó 6-8 hét.. :))

Évi 2008.07.02. 15:59:19

Szia Dóri! Nem kerül sokba - a dokihoz képest egyáltalán nem. Nekem az a fő, hogy nem itt helyben kell szülnöm, és hogy majd az is számít valamit, amit én szeretnék, nem csak csőlátásszerűen a helyi protokoll!

Évi 2008.07.02. 23:37:45

Ja, és Andris is bent lesz a szülésnél!


süti beállítások módosítása